Chi Chi Chi Le Le Le tegen Hup Holland Hup

De Oranjefans worden steeds beroemder in Brazilië. Met klompen aan de voeten, wortels in het haar en het gezicht oranje geschminkt, trekken ze regelmatig alle aandacht naar zich toe. Afgelopen week stonden de inwoners van Porto Alegre ook weer vol verbazing te kijken naar de Nederlanders die om acht uur ’s ochtends al met een biertje in de hand de polonaise liepen.

Toch zijn er niet zo heel veel Oranjefans naar Brazilië afgereisd. En bij het stadion in Porto Alegre was dat goed te merken. In de rij om naar binnen te komen, was ik al snel omringd door Australiërs die luidkeels “Robben is a girl’s name” zongen. Ook in het stadion moesten de Oranjefans het op de tribune regelmatig afleggen tegen de Australiërs die met ruim drie keer zoveel waren.

Behalve nadat het winnende doelpunt werd gescoord natuurlijk. Toen werden de Aussies opeens verdacht stil… Hoewel ook dat maar eventjes duurde.

Deze week wacht de Oranjefans pas een echte uitdaging: de Chilenen. Vergeleken met de Chileense fans zijn wij maar makke lammetjes. Met tienduizenden zijn ze naar Brazilië gekomen. Om het WK mee te maken, hoe dan ook. Want veel van hen hebben niet eens een kaartje.

Dat was dan ook de reden dat tientallen overenthousiaste Chileense fans afgelopen week de hekken omver liepen bij het stadion in Rio de Janeiro. Uiteindelijk kwamen ze in het perscentrum terecht en werden ze opgepakt en het land uitgezet zonder dat ze de wedstrijd tegen Spanje hadden gezien.

Intussen werd Spanje niet alleen op het veld weggespeeld door de Chilenen, ook op de tribune was enkel een zee van Chileense supporters te zien. Alsof ze de Spanjaarden compleet hadden opgeslokt.

Toewijding aan hun team kun je ze in ieder geval niet ontzeggen. Terwijl de Nederlanders nog veel bewondering oogsten omdat ze liever gaan kamperen dan in een hotel overnachten, gaan de Chilenen pas echt back to basic. In hun auto, op het busstation, overal kan geslapen worden als het aan hen ligt.

En waar ze ook gaan, klinkt altijd luidkeels Chi Chi Chi Le Le Le. Maar hopelijk krijgen we die tienduizenden enthousiaste Chilenen morgen weer even net zo stil als de Australiërs in Porto Alegre afgelopen woensdag.

Deze column verscheen op 22 juni 2014 op de website van RTL Nieuws in de serie RTL Futebol.

Enthousiaste Chileense fans
Enthousiaste Chileense fans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s