Onverwachts Braziliaans succes

De meeste Brazilianen waren er heilig van overtuigd: het WK zou een totale chaos worden. Want voor een van de grootste sportevenementen ter wereld was Brazilië absoluut niet klaar. Dat kon niet goed gaan. 

Eerlijk gezegd twijfelde ik zelf ook nogal. Want wat ik tijdens de voorbereidingen zag, van vertragingen tot ongelukken bij de bouw van de stadions en van corruptie tot protesten, leek niet het recept voor een soepel verlopend toernooi.

Maar nu het WK een week bezig is, en de feeststemming overheerst, lijken de Brazilianen langzaam over hun minderwaardigheidscomplex heen te komen. Veel Brazilianen zijn verbaasd dat het zo goed gaat. “Ze zeggen zelfs dat het het beste WK ooit is!” zei een Braziliaan gisteren tegen me. Alsof hij het zelf nog niet helemaal kon geloven.

Nu is het een beetje flauw om een domper op de feestvreugde te zetten, maar misschien is het te vroeg om na al een week al te juichen. Ik blijf toch een onheilspellend gevoel houden. Alsof we hier met zijn allen op een dunne ijslaag staan. Zolang we niet te hard springen gaat het goed. Maar hij kan elk moment breken. Want de eerste scheurtjes zijn al ontstaan.

Gisteren nog bestormden tientallen Chilenen zonder kaartje het mediacentrum in het stadion in Rio de Janeiro. Zij wisten simpelweg door de strenge beveiliging heen te breken en zetten binnen de boel op zijn kop. En zoals ik een paar dagen geleden al schreef, treedt de politie buitenproportioneel op tegen vreedzame demonstranten. Er zijn zelfs berichten over een agent die met scherp heeft geschoten tijdens een protest.

De meeste voetbalfans krijgen hier uiteraard niets van mee. Voor hen bestaat Brazilië vooral uit mooie stadions, fantastische wedstrijden en gezellige feestjes. Ik hoop ook oprecht dat ik het mis heb en dat alles gewoon goed blijft gaan. De meeste Brazilianen doen hun uiterste best om het iedereen zo goed mogelijk naar de zin te maken. De afgelopen dagen waren we in Porto Alegre en ik heb zelden zoveel behulpzame en lieve mensen meegemaakt.

Toch is er voor de Braziliaanse fans nog wel een ander probleem. De organisatie mag dan voorlopig boven verwachting presteren, het Braziliaanse team scoort lang niet zo goed. En dat het WK voor Brazilië uiteindelijk op organisatorisch gebied misschien wel succesvoller is dan op sportief gebied, dat zal iedereen hier verbazen.

Deze column verscheen op 19 juni 2014 op de website van RTL Nieuws in de serie RTL Futebol.

Brazil-Soccer-2014


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s