Kritiek krijgen is nooit leuk

Je zou misschien denken dat de Brazilianen zich op dit moment vooral druk maken over de WK-stadions die niet helemaal af zijn, over de geldverspilling aan het toernooi en over de schrikbarend hoge moordcijfers die deze week bekend werden. Maar nee, steeds meer Brazilianen leken zich deze week vooral zorgen te maken om alle kritiek uit het buitenland op hun geliefde land.

In de New York Times verscheen een opiniestuk van een Braziliaanse journaliste over de kritiek op de WK-voorbereidingen. “Als ze punctualiteit wilden,” schrijft Vanessa Barbara, “dan hadden ze de Duitsers of Zwitsers het WK moeten laten organiseren”. De staatssecretaris van sport viel haar gisteren bij. Volgens hem wordt de capaciteit van Brazilië om een groot sportevenement te organiseren, veel strenger beoordeeld dan wanneer het over een meer ‘ontwikkeld’ land zou gaan.

Ik snap het wel hoor. Natuurlijk is het vermoeiend en vervelend als de hele wereld met een vergrootglas kijkt naar jouw land. En kritiek krijgen is nooit leuk, dat begrijp ik ook. Eerlijk is eerlijk, wij Nederlanders zijn ook niet bepaald goed in het accepteren van kritiek van andere landen. Ik herinner me tenminste nog een gezellige discussie rond de feestdagen vorig jaar…

Maar is het niet nog veel vermoeiender als je, zoals Vanessa Barbara in de New York Times schrijft, “13 bureaucratische procedures moet doorlopen en gemiddeld 107,5 dagen moet wachten om een bedrijf te openen”? Gek genoeg lijkt de journaliste uiteindelijk vooral gefrustreerd door haar eigen land, maar wil ze geen kritiek van anderen accepteren. Ze berust in het feit dat Brazilianen het nu eenmaal “op hun eigen manier doen”. Zeuren heeft dus geen zin.

Wacht even hoor. Ja, het WK wordt ongetwijfeld een mooi feest. Maar dat is het punt niet. We zeuren niet alleen vanwege het WK. We zeuren omdat jullie Brazilianen beter verdienen! En dat vindt een groot deel van de Brazilianen ook. Veel mensen die ik spreek schamen zich een beetje voor hun land. Maar slechts een kleine groep gaat ook echt de straat op en neemt geen genoegen meer met corruptie en geldverspilling.

Het wordt tijd dat Brazilianen zoals Vanessa Barbara zich niet meer zo bezighouden met hun imago in het buitenland. En dat ze zich in plaats daarvan druk maken over wat er in eigen land gebeurt. Niet voor mij, niet voor andere landen en niet voor de FIFA en het IOC. Nee, gewoon voor henzelf. Want het maakt echt niet uit wat anderen van je vinden.

Deze column verscheen op 29 mei 2014 op de website van RTL Nieuws.

Het WK-stadion in São Paulo in mei 2014
Het WK-stadion in São Paulo in mei 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s