Het WK en de slechte timing van Pelé

In december wist Pelé het nog zeker. De Braziliaanse voetbalkoning riep tegen iedereen die het maar wilde horen dat het WK een fantastische show wordt. Niet zo gek, als je bedenkt dat hij een van de ambassadeurs voor het WK in zijn land is.

Maar afgelopen week gebeurde er iets geks. Pelé zei opeens dat er te veel geld aan de stadions is besteed. En dat het geld beter geïnvesteerd had kunnen worden in scholen en in ziekenhuizen.

Goh? Dat had de rest van het land echt nog niet in de gaten zeg. Dit was precies het onderwerp van de grote protesten tijdens de Confederations Cup vorig jaar in Brazilië. Toen verklaarde Pelé juist dat de mensen zich niet zo druk moesten maken en zich achter het Braziliaanse team moesten scharen. Tot woede van de demonstranten.

Ex-voetballer Romário, tegenwoordig politicus in het Braziliaanse parlement en uitgesproken tegenstander van het WK, zei destijds over Pelé: “Hij is een poëet als hij zwijgt. Pelé kan beter zijn mond houden, want als hij praat komt er alleen maar bullshit uit.”

Maar Pelé besloot deze week dus toch weer zijn mond open te doen over het WK. Wat hij precies zei is eigenlijk helemaal niet zo opvallend of schokkend. Want vrijwel alle Brazilianen vinden dat er teveel geld aan het WK is besteed. Wat overigens niet wil zeggen dat straks iedereen de straat op gaat om tegen het toernooi te protesteren, daar hebben de meeste Brazilianen echt geen zin in. Maar goed, dat is een ander verhaal.

Wat bijzonder is, is dat het juist voetbalkoning Pelé is die deze woorden zegt. Normaal gesproken is hij namelijk niet zo van de kritiek. En al helemaal niet op de organisatie waarvoor hij werkt. Pelé kiest het liefst voor de meest conflict vermijdende weg. Toevallig is dat ook vaak de weg die het meeste geld opbrengt. Dat hij drie weken voor de start van het WK dit soort uitspraken doet, verbaast dan ook vriend en vijand.

Want waarom zegt hij dit nu opeens? Voelde hij zich aangevallen door de demonstranten die vorige week borden met zijn foto omhoog hielden, met daarop de tekst ‘verrader van de eeuw’? Of maakt hij zich oprecht zorgen over de organisatie van het WK? Hoe dan ook, voor de demonstranten komt de kritiek van Pelé veel te laat. Timing is niet zijn sterkste punt zullen we maar zeggen. Wat dat betreft lijkt hij toch behoorlijk goed bij de organisatie van het WK te passen.

Overigens wil dit niet zeggen dat Pelé het WK nu gaat boycotten. Want hij mag het dan misschien eens zijn met de demonstranten, op straat zal je hem tijdens het WK niet vinden. Wel in de VIP box in het stadion.

Ach, en op een bepaalde manier krijgt de voetbalkoning vast gelijk. Want ik twijfel er net als hij niet over dat het WK een fantastische show wordt. Maar wel eentje met een zwarte rand.

Deze column verscheen op 22 mei 2014 op de website van RTL Nieuws.

Pele


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s