De strijd om het WK-lied

Nog zeven weken en dan begint het: het WK voetbal in Brazilië. Maar voordat de strijd om de beker losbarst, is de strijd om de grootste WK-hit al begonnen.

Mijn grootste favoriet tot nu toe komt op de officiële cd van de FIFA niet voor, al is het alleen maar vanwege de titel: ‘Imagina na Copa’, ‘Stel je eens voor tijdens het WK’.

Het is de zin die Brazilianen vaak zuchtend en steunend uitspreken als ze het hebben over de grote verkeersopstoppingen, hoge prijzen of andere problemen in hun land. Niet echt positief dus. Maar het levert wel een aanstekelijk liedje op van sertaneja-zangers Fernando & Sorocaba.

Serta-wat? Sertaneja is een soort Braziliaanse countrymuziek. Denk aan mannen met gitaren, laarzen en cowboyhoeden. De benzinepompen in het Braziliaanse binnenland liggen vol met cd’s met deze muziek en sommige radiostations draaien niets anders.

In Brazilië is deze muzieksoort minstens zo populair als de in het buitenland veel bekendere samba. Toch kent vrijwel elke Nederlander tenminste één sertaneja-hit. Want een paar jaar geleden zong iedereen nog luidkeels mee met ‘Ai se eu te pego’ van Michel Teló.

Hoe populair deze muziekstijl in Brazilië ook is, lang niet iedereen is er fan van. Met deze volkse muziek is het vaak zo: óf je houdt ervan, óf je vindt het afschuwelijk. Een echte middenweg is er meestal niet.

Met het officiële WK-lied van de FIFA, dat eerder deze maand uitkwam, is dat trouwens niet anders. Rapper Pitbull, Jennifer Lopez en de beroemde Braziliaanse zangeres Claudia Leitte namen met zijn drieën ‘We are one’ op.

Afgezien van een paar zinnetjes Portugees heeft het weinig met Brazilië te maken en dus reageerden veel Brazilianen met afschuw op het dancenummer. De clip werd overigens niet in Brazilië opgenomen, maar in Miami. Dat zegt waarschijnlijk al genoeg…

Ricky Martin toog voor de clip van zijn single ‘Vida’ wel naar de stranden van Rio de Janeiro. Helaas vergat hij om ook maar één woord Portugees te zingen. Het hele liedje is in het Engels en Spaans.

Gelukkig zag ik op de cd met officiële WK-muziek van de FIFA ook nog wat Braziliaanse dingen voorbijkomen. ‘Lepo lepo’ van de groep Psirico bijvoorbeeld. Dat nummer deed het tijdens het carnaval dit jaar al erg goed, dus wie weet wordt dat wel de knaller van het WK.

En ach, uiteindelijk host iedereen toch wel mee op de tribunes. De Brazilianen waarschijnlijk wel wat soepeler dan wij. Verschil moet er zijn natuurlijk.

Het schijnt trouwens dat we vanuit Nederland ook weer wat ‘nieuwe’ dingen kunnen verwachten. 2Unlimited die een Braziliaanse variant van ‘No limit’ maakt en Dries Roelvink die de hit ‘Copacabana’ van Barry Manilow naar eigen inzicht heeft bewerkt. Ieder z’n smaak natuurlijk, maar wat mij betreft is het dan toch 1-0 voor de Belgen, die ‘Ta fête’ van Stromae gewoon tot officieel WK-lied hebben gebombardeerd.

Net als met voetbal is het een kwestie van je sterkste troef op het juiste moment inzetten.

Deze column verscheen op 24 april 2014 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s