Historische hitte

“Ik heb dit nog nooit meegemaakt, wat een hitte.” De inwoners van São Paulo zijn echt wel wat gewend als het om zomerse temperaturen gaat. Maar nu de stad wordt geteisterd door een historische hittegolf, weten ook de Paulistano’s zich geen raad meer.

Het ene na het andere hitterecord in de stad wordt gebroken. Zo was januari gemiddeld de warmste maand die ooit werd gemeten. En de maand februari was amper begonnen of we hadden met 35,9 °C al de warmste februaridag ooit te pakken. Afgelopen vrijdag werd dat record meteen alweer verbroken: 36,4 °C. En bovendien is het ook nog eens de droogste zomer in 80 jaar tijd.

Dat was tijdens de laatste hevige regenbui, meer dan twee weken geleden, nog moeilijk voor te stellen. In korte tijd veranderde de straat onder mijn raam in een kolkende rivier. Vuilniszakken dreven voorbij, geparkeerde auto’s kwamen steeds verder onder water te staan en een eenzame voetganger met paraplu (vraag me niet wat het nut is van een paraplu als je tot je middel in het water staat) probeerde zich een weg door de steeds groter wordende rivier te banen.

Vervelend en onhandig misschien, maar wel een gewone Braziliaanse zomer. Normaal gesproken valt hier in de zomer namelijk elke maand ruim 200 mm regen. De regen komt over het algemeen rond 5 uur ’s middags in ongeveer een half uurtje uit de lucht vallen. Een uur van tevoren zie je het al aankomen: een mix van kilometershoge pikzwarte en donkergrijze wolken pakt zich samen. De wind trekt aan en het wordt donker. Een Hollywoodfilm over het einde der tijden is er niets bij. En dan breekt plotseling de hel los.

Als de donkere wolken zich nu samentrekken, kijken de mensen hoopvol omhoog. Zal het dan eindelijk gaan regen? De lucht wordt zwaar en benauwd. Maar regen? Nee, er is geen druppel te zien. De stad blijft droog en stoffig.

Intussen wordt dat een steeds groter probleem, want het water raakt op. De reservoirs die miljoenen mensen in de stad van water moeten voorzien zijn bijna leeg. Er wordt dan ook schande gesproken van mensen die ondanks alles hun stoep schoonspuiten met een tuinslang. De overheid probeert nu mensen bewuster te maken door een flinke korting op de waterrekening te geven als het mensen lukt om 20 procent minder water te verbruiken. Want als er niets gebeurt, moeten we straks met z’n allen op rantsoen.

Vol hoop hoor ik mensen dan ook zeggen: “Ik heb gehoord dat het vanaf de 15de weer gaat regenen!” Maar ja, de 15de… dat duurt dus nog een week. In de tussentijd smelt ik samen met de 20 miljoen inwoners van São Paulo langzaam weg. De ventilatoren in mijn appartement draaien overuren en zijn de enige reden dat ik het nog uithoud achter mijn bureautje.

En terwijl ik zwetend aan het werk ben, komt er een pushbericht binnen op mijn telefoon: Sven Kramer heeft goud gewonnen op de 5000 meter. In mijn snikhete kantoor lijkt het wel een bericht van een andere planeet. Wel een aangename planeet overigens. Want even afkoelen in de schaatshal van Sotsji lijkt me best lekker nu.

Deze column verscheen op 9 februari 2014 op de website van RTL Nieuws.

droogte2


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s