Helaas, het is zomer

Het is Sinterklaasavond. Niet alleen in Nederland woedt een storm, ook in São Paulo gaat het buiten flink tekeer. De regen komt met bakken uit de lucht. Ik zit middenin een gesprek via Skype als de computer voor m’n ogen op zwart springt. De lichten gaan uit en de koelkast bromt niet meer. Ja hoor, het is weer zover: een stroomstoring.

Aan de overkant van de straat zie ik nog wel lichtjes, maar precies in het blok waar ik woon is alles donker geworden. Van buiten klinkt luid getoeter. De stoplichten werken ook niet meer en dat terwijl het spitsuur is. Er ontstaat een gigantische chaos van auto’s die al toeterend elkaar proberen te passeren.

Ik besluit m’n werk vandaag maar te laten voor wat het is, want de batterij van m’n laptop is bijna leeg en internet doet het toch niet. Een knus diner bij kaarslicht dan maar en vroeg naar bed, want morgen is een belangrijke dag voor de Brazilië-correspondent: de WK-loting staat op het programma. Als ik naar bed ga maak ik me niet heel veel zorgen over de stroomstoring. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt en normaal gesproken wordt het binnen een paar uur opgelost.

Dit keer niet, en dus zit ik uitgerekend op de dag van de WK-loting met een huis zonder televisie, zonder internet en een laptop en telefoon die het niet lang meer volhouden. Kortom: in mijn eigen huis kan ik niet werken vandaag. Gelukkig blijkt het cafeetje aan de overkant van de straat wel stroom te hebben. Mijn werkplek voor de ochtend, helaas zonder televisie, is dus snel gevonden.

Uren later, vlak voordat de loting begint, pak ik snel nog even wat spullen thuis. Er is dan al twintig uur geen elektriciteit. Maar ik heb eindelijk geluk, want precies op dat moment gaan opeens de lampen weer aan. Licht! Televisie! Internet! Ik installeer me snel met mijn laptop op de bank voor de televisie om de loting te volgen. En zo zie ik nog net dat Oranje volgend jaar juni in mijn woonplaats São Paulo komt spelen.

De stad waar ik dus net twintig uur lang zonder elektriciteit zat. Stel je toch eens voor dat dat tijdens het WK gebeurt: ‘Imagina na Copa’. Het is inmiddels een gevleugelde uitspraak geworden hier in Brazilië. Als het telefoonnetwerk weer eens overbelast is, de straat overstroomt, of als er een kilometerslange file staat: zeg ‘Imagina na Copa’ en iedereen zal instemmend knikken. Blijkbaar maken de altijd zo optimistische Brazilianen zich toch wel een beetje zorgen over het WK.

Gelukkig is er één troost. De grootste problemen in São Paulo worden namelijk altijd veroorzaakt door regen. Maar op het moment dat Oranje in São Paulo speelt is het hier winter. En terwijl de zomer synoniem staat voor heftige regenbuien, is het in de winter meestal droog. De kans op een stroomstoring in São Paulo tijdens het WK is daardoor niet al te groot.

Helaas voor mij is de zomer nu pas net begonnen. En hoewel ik natuurlijk niet mag klagen over de tropische temperaturen hier, weet ik nu al dat ik de komende maanden nog flink wat regenbuien en bijbehorende storingen voor m’n kiezen ga krijgen. Eerlijk gezegd ben ik dan ook wel blij als de zomer straks weer voorbij is. Wie had dat ooit gedacht?

Deze column verscheen op 8 december 2013 op de website van RTL Nieuws.

© Adriano Vizoni/Folhapress
Onweersbui boven São Paulo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s