God is voor São Paulo

Afgelopen woensdag was het weer zover. Tegenslag nummer ik-weet-niet-hoeveel in de aanloop naar het WK in Brazilië. Op de bouwplaats van het nieuwe WK-stadion in São Paulo waar op 12 juni de openingswedstrijd gespeeld moet worden, bezweek een kraan onder het gewicht van een grote metalen structuur. Die kwam vervolgens bovenop het stadion in aanbouw terecht. Twee bouwvakkers kwamen om het leven en de bouw van het stadion heeft een flinke vertraging opgelopen.

Natuurlijk verlopen de voorbereidingen op een WK vrijwel nooit vlekkeloos. Ook in Zuid-Afrika en zelfs in het normaal gesproken goed georganiseerde Duitsland traden problemen op bij de bouw van de stadions. Maar de problemen in Brazilië blijven zich opstapelen, terwijl het aanstaande vrijdag al tijd is voor de loting. Dan wordt bekend welke landen tegen elkaar moeten spelen in de groepsfase en in welke steden ze mogen aantreden. Het was de bedoeling dat alle stadions de komende maand klaar zouden zijn. Maar São Paulo is niet de enige plek waar de voorbereidingen niet op schema liggen.

Zo werd vlak voor het ongeluk in São Paulo bekend dat ook het stadion in Cuiabá de oorspronkelijke deadline van de FIFA niet haalt. Eén van de problemen daar was een juridisch geschil over welk bedrijf de stoeltjes voor het nieuwe stadion mag leveren. Door de vertraging is de Arena Pantanal in Cuiabá nu op zijn vroegst pas in de tweede helft van januari klaar.

Andere stadions hebben hun bouwplannen, al dan niet onder druk van de FIFA, moeten aanpassen om de deadline in december alsnog te halen. Het stadion in Manaus zou bijvoorbeeld het duurzaamste stadion van het land worden. Maar dat bleek iets te ambitieus. Zo sneuvelde onder meer een systeem om zonne-energie op te wekken. En ook het uitschuifbare dak dat bij het stadion in de stad Curitiba geplaatst had moeten worden, is geschrapt.

Terug naar São Paulo, waar de race tegen de klok na het ongeluk van afgelopen woensdag alleen maar groter is geworden. Toch bijzonder, want in São Paulo stond namelijk al een stadion dat voor relatief weinig geld verbouwd had kunnen worden om aan de FIFA-eisen te voldoen. Maar dat stadion is van voetbalclub FC São Paulo. En ex-president Lula is groot fan van Corinthians, de grote rivaal van São Paulo. Kwade tongen fluisteren dat voetbalclub Corinthians puur vanwege Lula’s voorkeur een gloednieuw stadion kreeg dat tijdens het WK kan worden gebruikt. Maar in dat nieuwe stadion zit nu een groot gat.

© AFP Photo/Lancepress: Eduardo Viana
Het beschadigde stadion in São Paulo

In het jaar dat ik hier woon heb ik inmiddels geleerd dat uiteindelijk altijd alles ‘goed’ komt in Brazilië. De Nederlandse Sandra die altijd overal controle over wil hebben, is hier afgelopen jaar dan ook steeds meer veranderd in een Braziliaanse Sandra die vertrouwt op een goede afloop. Maar deze keer twijfel ik toch een beetje. Niet of de stadions afkomen. Want dat komen ze hoe dan ook. Maar ik vraag me wel af op welke manier.

In 2007 werd in Rio de Janeiro namelijk het Olympisch Stadion João Havelange geopend. Dat stadion moet straks in 2016 worden gebruikt tijdens de Olympische Spelen. Maar op dit moment is het dicht. Amper zes jaar nadat het stadion in gebruik werd genomen, werden afgelopen jaar ernstige constructiefouten in het dak ontdekt. En net als het WK-stadion in São Paulo kwam ook dit bouwwerk onder leiding van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht tot stand. Ik wil de voetbalfans natuurlijk niet bang maken. Maar echt veel goeds belooft dit niet. En persoonlijk zit ik ook niet zo lekker onder een dak dat in alle haast is gerepareerd.

De Brazilianen roepen altijd te pas en te onpas dat alles goed komt ‘se Deus quiser’, oftewel ‘als God het wil’. Zelf ben ik niet religieus, maar misschien wil God wel geen openingswedstrijd in São Paulo. Of Hij is gewoon fan van FC São Paulo.

Deze column verscheen op 1 december 2013 op de website van RTL Nieuws.


Een reactie op “God is voor São Paulo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s