De geest van Pinochet

Er waren eens twee dochters van twee generaals. Niet alleen de meisjes konden het goed met elkaar vinden, ook de vaders waren bevriend. Maar alles veranderde toen de dictator aan de macht kwam. De ene vader steunde de staatsgreep, de ander werd opgepakt, gemarteld en stierf. Zijn dochter werd verbannen en keerde pas na enkele jaren terug naar haar vaderland.

Tientallen jaren later staan de generaalsdochters tegenover elkaar. Maar ditmaal niet als vriendinnen. Deze keer strijden ze tegen elkaar om president van hun land te worden.

Het lijkt wel het scenario van een overdreven dramatische film, maar dit verhaal is bittere realiteit. Want vandaag strijden de vroegere vriendinnen Michelle Bachelet en Evelyn Matthei om het presidentschap van Chili, veertig jaar nadat dictator Pinochet in 1973 na een coup aan de macht kwam. Michelle’s vader, Alberto Bachelet, stierf enkele maanden later in gevangenschap in een militaire academie waar Evelyns vader Fernando Matthei op dat moment de baas was.

Voor Michelle Bachelet zou het niet haar eerste presidentschap zijn. Eerder leidde ze het land van 2006 tot 2010. Doordat de Chileense grondwet een tweede aaneengesloten termijn onmogelijk maakt, ging ze er vervolgens een paar jaar tussenuit om de vrouwenorganisatie van de VN in New York te leiden. Maar nu is ze terug in Chili. En ze moet het onverwachts opnemen tegen haar jeugdvriendin Evelyn Matthei. Matthei’s partij verkeert in een politieke crisis. Het bleek namelijk niet gemakkelijk om binnen de partij een goede opvolger te vinden voor de huidige president Sebastián Piñera. De eerste kandidaat moest zich terugtrekken na beschuldigingen van corruptie en de tweede kandidaat vanwege een depressie. En dus werd uiteindelijk minister Evelyn Matthei naar voren geschoven.

Door hun geschiedenis werden de twee vrouwen al snel bestempeld tot symbolen van het verleden van Chili. Maar hoe belangrijk is dat verleden eigenlijk tijdens deze verkiezingen? De uitermate populaire Bachelet, die ver voor ligt in de peilingen, heeft in ieder geval aangegeven dat ze het liefst vooruit kijkt. Ze belooft haar kiezers om de grote kloof tussen arm en rijk in Chili eindelijk aan te pakken. Bovendien wil Bachelet onderwijs- en belastinghervormingen doorvoeren. Matthei wil juist het beleid van haar partijgenoot Piñera voortzetten door te focussen op economische groei.

Maar ook al willen de vrouwen het verleden geen rol laten spelen tijdens deze verkiezingen, uitgerekend in het jaar waarin de coup van Pinochet extra uitgebreid werd herdacht zal dat lastig worden. En door hun persoonlijke geschiedenis zelfs vrijwel onmogelijk. Het verleden is nu eenmaal onuitwisbaar. Ook al heeft Evelyn Matthei aangegeven dat zij niet haar vader is, het is een feit dat ook zij door veel Chilenen met Pinochet wordt geassocieerd. Zelfs president Piñera heeft haar vroegere (passieve) steun voor de dictator openlijk veroordeeld. Zonder de crisis binnen haar partij was Evelyn Matthei dan ook zeer waarschijnlijk geen presidentskandidaat geweest.

Maar door een speling van het lot staan de twee vroegere generaalsdochters nu toch allebei op de kieslijst. En dus dwaalt de geest van Pinochet ook vandaag weer door de stemhokjes in Chili.

Deze column verscheen op 17 november 2013 op de website van RTL Nieuws.

Evelyn Matthei en Michelle Bachelet
Evelyn Matthei en Michelle Bachelet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s