Een droom van een WK

Afgelopen dinsdag was een mooie dag voor alle oranjefans. Robin van Persie scoorde twee doelpunten tegen Andorra en verzekerde Nederland daarmee van een plek tijdens het WK in Brazilië volgend jaar. Het wereldkampioenschap in het land dat voetbal ademt, mooier kan het natuurlijk niet, daar moet je bij zijn. Dat denken ook veel Nederlandse voetbalfans. Want het zoekverkeer naar tickets naar Brazilië nam meteen gigantisch toe. Meer dan drie keer zoveel mensen, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zochten afgelopen week naar tickets naar Rio de Janeiro.

Rio is dan ook de plek die Oranje tijdens het WK als uitvalsbasis zal gebruiken. En bovendien de stad waar de finale wordt gespeeld. Er is alleen één probleem. De kans is vrij groot dat ‘we’ nooit een wedstrijd in het legendarische Maracanã-stadion in Rio zullen spelen. U wist het natuurlijk al, maar toch: Brazilië is groot, heel erg groot. In het op vier na grootste land ter wereld wonen zo’n 200 miljoen mensen op een oppervlakte dat bijna heel Europa beslaat.

Het WK wordt straks gespeeld in 12 verschillende steden verspreid over dat enorme land. Natuurlijk kom je als ploeg niet in al deze steden, maar in de groepsfase zullen alle teams sowieso drie steden aandoen. De reden achter deze logistieke nachtmerrie is dat de Braziliaanse overheid zoveel mogelijk Brazilianen de kans wil geven om het WK van dichtbij mee te maken. Van het Braziliaanse team, de ‘goddelijke kanaries’, staat al vast dat ze in São Paulo, Fortaleza en Brasília zullen aantreden. De rest van de deelnemende landen hoort pas tijdens de loting op 6 december waar ze moeten spelen. En door het besluit van de Braziliaanse overheid kan dat zowel in het tropische noorden als het in diepe zuiden zijn.

Tijdens het WK in Duitsland in 2006 waren er ook 12 speelsteden. Maar het grote verschil is nu dus dat de steden soms duizenden kilometers uit elkaar liggen. Als je als Oranjefan alle groepswedstrijden wilt bezoeken dan wordt dat een dure grap. De twee speelsteden die het dichtst bij elkaar liggen zijn São Paulo en Curitiba, zo’n 400 kilometer. Maar helaas is er in de groepsfase geen enkel land dat in allebei de steden speelt. En verwacht wat betreft vliegtickets geen stuntprijzen zoals Europese prijsvechters die regelmatig hebben. Brazilië is een duur land. Ondanks de op dit moment gunstige wisselkoers zul je als Nederlandse voetbalfan honderden euro’s moeten neertellen om Oranje vanaf de tribune te volgen.

Vergeet behalve een dikke portemonnee trouwens ook niet om zowel een dikke sjaal als je zwembroek mee te nemen. Vooral als fan van het ongelukkige land dat straks team 4 in poule E is. Team E4 speelt namelijk op 20 juni in de zuidelijke stad Curitiba. Afgelopen winter (tijdens het WK is het winter op het zuidelijk halfrond) heeft het daar zelfs even gesneeuwd. Vijf dagen later mag E4 aantreden in junglestad Manaus, middenin de Amazone, waar de temperaturen die maand kunnen oplopen tot 30 graden met een hoge luchtvochtigheid. Qua afstand is het net alsof je eerst in Helsinki en vervolgens in Madrid speelt. Je moet er toch niet aan denken. Zowel als speler en als fan. Laten we dus hopen dat we het in ieder geval nog tot groepshoofd schoppen. Dan hebben we namelijk de minste kans op een hels reisschema.

Het klinkt nu bijna alsof ik u wil ontmoedigen om straks het WK te bezoeken. Niets is minder waar. Het klopt namelijk dat Brazilianen weten hoe ze een feestje moeten bouwen. En Brazilië is een prachtig land met een enorm gastvrije bevolking. Verder zullen alle stadions, vliegvelden en hotels straks vast op allerlaatste moment klaar zijn.

Bovendien hoop ik natuurlijk dat Oranje op 13 juli 2014 het Braziliaanse team in een zinderende finale in Rio de Janeiro verslaat. Dromen mag toch? Ik ben alleen bang dat door het systeem van de Brazilianen om alle wedstrijden uit te spreiden over het land, het bijwonen van het WK voor veel Nederlandse voetbalfans ook een droom blijft…

Deze column verscheen op 15 september 2013 op de website van RTL Nieuws.

© Sandra Korstjens
Het Maracanã stadion in Rio de Janeiro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s