Braziliaans genezingsplan voor homo’s

De demonstraties die op dit moment plaatsvinden in Brazilië, zijn gericht tegen veel zaken: corruptie, slechte gezondheidszorg, geldverspilling door de overheid. Maar één onderwerp waar de Brazilianen tegen demonstreren heeft tot nu weinig aandacht gekregen: de ‘cura gay’, oftewel ‘het genezingsplan voor homo’s’.

Afgelopen week stemde een ruime meerderheid van de Braziliaanse parlementaire mensenrechtencommissie in met een voorstel om het ‘genezen’ van homo’s legaal te maken. Daardoor zou het in de toekomst mogelijk kunnen worden voor psychologen om homoseksualiteit als ziekte te behandelen en te genezen.

Racist en homohater
De man achter dit genezingsplan is Marco Feliciano, de voorzitter van de mensenrechtencommissie. Feliciano is een evangelistische pastoor en staat bekend als racist en homohater. Dat uitgerekend hij dit jaar werd benoemd tot voorzitter van de mensenrechtencommissie, leidde dan ook tot felle reacties onder progressieve Brazilianen. De commissie moet tolerantie promoten, en dat kan volgens hen niet onder Feliciano’s leiding.

Na de stemming van afgelopen week waren er tijdens de protesten steeds meer bordjes te zien waarop de demonstranten geen goed woord over hadden voor meneer Feliciano en zijn genezingsplan, zoals: ‘er is geen genezing voor mensen die niet ziek zijn’.

Het oordeel van de Braziliaanse mensenrechtencommissie is opvallend, omdat afgelopen maand het hooggerechtshof in Brazilië juist besloot dat ambtenaren niet mogen weigeren om homo’s te trouwen. Verder is de gay pride in São Paulo de grootste ter wereld, doen er transseksuelen mee aan de verkiezingen, en is er een jaarlijkse miss gay verkiezing.

Voorlichting stopgezet
Naar buiten toe lijkt Brazilië dan ook een homovriendelijk land. Maar veel Brazilianen vinden dit maar niets. Vooral de aanhangers van de sterk gegroeide evangelische kerk zijn vaak erg conservatief. En de evangelisten krijgen steeds meer macht. Onder druk gezet door hen zag president Dilma zich twee jaar geleden genoodzaakt om de voorlichting op scholen over homoseksualiteit stop te zetten.

Erger nog is dat het geweld tegen homo’s in Brazilië de laatste jaren steeds verder toeneemt. Alleen al in 2012 zouden er in het hele land 336 homo’s, lesbiennes en transseksuelen zijn vermoord.

Voordat het genezingsplan voor homo’s er daadwerkelijk komt, moet het voorstel nog door een aantal andere commissies en het parlement worden goedgekeurd. Maar de instemming van de mensenrechtencommissie is veelzeggend over het standpunt van veel Brazilianen over homo’s. Terwijl de demonstranten die nu op straat staan naast betere scholen en minder corrupte politici, juist een toleranter Brazilië willen. Zonder genezingsplan.

Deze column verscheen op 23 juni 2013 op de website van RTL Nieuws.

Foto: Andre Lessa / UOL


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s