Voetbalkaartjes voor dikke mensen

Dit weekend begon in Brazilië de Confederations Cup. Dit toernooi wordt gezien als de generale repetitie voor het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar. De komende twee weken moet blijken of Brazilië er al klaar voor is.

Ik probeer op het laatste moment nog een kaartje voor de openingswedstrijd in Brasília te bemachtigen. Op de website van de FIFA zie ik in het ticketoverzicht allemaal cijfers en lettertjes staan. De cijfers 1 t/m 4 verwijzen duidelijk naar de bijbehorende rangen, maar de W, M en O kan ik niet meteen plaatsen. Nieuwsgierig klik ik ze aan. Het blijken speciale kaartjes te zijn voor gehandicapten. De W staat voor ‘wheelchair’, de M voor ‘mobility impaired’, en de O voor ‘obesitas’. Hè, lees ik het nou goed? Obesitas?!

Ik vergis me niet. In de Braziliaanse stadions zijn speciale zitplekken voor mensen met obesitas. Oftewel, mensen met flink wat overgewicht. De stoeltjes schijnen twee keer zo breed te zijn als normale zitplekken, zodat ook de dikke medemens in het stadion comfortabel kan genieten van de voetbalwedstrijden.

Meegegroeid met economie
Eigenlijk zou ik niet verbaasd moeten zijn. Want ik stond hier in Brazilië al eens in de rij om een buskaartje te kopen, toen mijn oog viel op een rood bordje. De wachtenden in de rij werd vriendelijk verzocht om voorrang te geven aan bejaarden, zwangere vrouwen en, je raadt het al, mensen met obesitas. En ook de metro in mijn woonplaats São Paulo heeft speciale stoeltjes voor dikke mensen.

En daar zijn er in Brazilië steeds meer van. Want veel Brazilianen zijn de afgelopen jaren letterlijk meegegroeid met de economie. Winkelcentra met fastfoodrestaurants schoten als paddestoelen uit de grond en dat heeft de gemiddelde Braziliaan geen goed gedaan. Bijna de helft van de Brazilianen is te dik, en zo’n 15 procent van de volwassenen heeft obesitas. Ter vergelijking, in Nederland is dat ongeveer 12 procent. En ze groeien hier in rap tempo door.

Doktersverklaring nodig
In 2004 werd er een verordening aangenomen waardoor onder meer bioscopen, theaters en stadions verplicht zijn om stoelen beschikbaar te maken voor mensen met obesitas. Dat geldt dus ook voor de WK-stadions. Maar om in aanmerking te komen voor deze kaartjes, heb je meer nodig dan een paar pondjes overgewicht. Zo zul je een doktersverklaring moeten overhandigen waarop staat dat je een BMI hebt van 30 of meer. Dat houdt bij een lengte van 1.80 meter bijvoorbeeld in dat je minimaal 98 kilo moet wegen.

Gek genoeg kunnen de kaarten voor de extra grote stoeltjes op de FIFA-website alleen worden besteld door mensen die in Brazilië wonen. De lezers die hoopten op een riante zitplek tijdens het WK, moeten behalve dooreten, dus ook nog verhuizen komend jaar.

Deze column verscheen op 16 juni 2013 op de website van RTL Nieuws.

Stoel voor gehandicapten, waaronder obese mensen, op het vliegveld van Brasília.
Stoel voor gehandicapten, waaronder obese mensen, op het vliegveld van Brasília.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s