De angst voor het D-woord

Ik lig met drie truien aan in bed, drie dekens over me heen. En nog steeds rilt mijn lijf van de kou. Mijn hoofd dreunt en alles doet pijn. Ik dacht dat ik geen hypochonder was. Toch fluistert een stemmetje in mijn hoofd steeds dat ene woord, het D-woord. Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd.

Het D-woord blijft door mijn hoofd heen malen en ik pak mijn mobieltje erbij. “Plotse koorts (tot 41 °C), met zware hoofdpijn, pijn in gewrichten en spieren…” begint de Wikipedia-pagina. Oh nee, dat is wel heel herkenbaar… Ik open snel een andere site. Buikpijn. Check. Overgeven. Check.

Epidemie
Oké, hypochonder of niet: het kan natuurlijk een gewoon griepje zijn, die kans is zelfs best groot. Misschien is het een voedselvergiftiging of heb ik gewoon een verminderde weerstand door te veel stress tijdens mijn eerste reportagereis voor RTL. Maar hier in Brazilië, en in grote delen van Latijns-Amerika, is dengue een plaag.

Afgelopen maand alleen al waren er bijna 100.000 gevallen van dengue in Brazilië. En in de eerste vier maanden van 2013 raakten bijna drie keer zoveel mensen met het virus besmet als vorig jaar. Er is dus sprake van een epidemie. In de stad Campo Grande in de staat Mato Grosso do Sul kwamen er op het hoogtepunt van het dengue-seizoen gemiddeld 600 gevallen per dag bij. Het Braziliaanse ministerie van Gezondheid zegt dat de toename komt door een nieuwe variant van de ziekte.

Sukkel
Voorlichtingscampagnes moeten de Brazilianen waarschuwen voor het gevaar. In een stadje in het binnenland van mijn eigen staat, São Paulo, zijn ze net begonnen met een agressieve voorlichtingscampagne. “Je bent een enorme sukkel als je lege flesjes laat liggen”, “een imbeciel”  of “een ezel” als je ergens in je tuin plassen water hebt. Veel mensen schijnen nog steeds niet te weten dat plassen stilstaand water de ideale broedplaatsen zijn voor de Aedes aegypti, de muggen die het virus verspreiden. Vandaar dat de dengue-mug vooral tijdens en vlak na het regenseizoen voor veel problemen zorgt.

In bed maak ik me zorgen. Ik heb dik 39 graden koorts en knallende koppijn. Dengue is op zich niet heel erg dodelijk. In de eerste drie maanden van 2013 zijn er 132 mensen in Brazilië overleden door het virus. En als je het eenmaal hebt gehad ben je immuun voor dat specifieke type knokkelkoorts. Maar helaas: als je dan later besmet raakt met een andere variant van dengue, dan worden de symptomen pijnlijker, gevaarlijker, dodelijker… Ik bibber, is het de koorts of is het angst?

Ik neem twee pijnstillers in en val in slaap. Als ik enkele uren later wakker word voel ik me stukken beter. De koorts is gezakt en ik krijg weer honger. Ik ben waarschijnlijk een aansteller, dit was gewoon een ouderwets griepje. Ik ben in ieder geval nog nooit zo blij geweest met ‘alleen maar’ knallende koppijn. Toch ga ik morgen even de plantenbakken op het balkon checken op stilstaand water. Je weet maar nooit…

Deze column verscheen op 1 juni 2013 op de website van RTL Nieuws.

Foto: Talita Zaparolli / Especial para Terra


Een reactie op “De angst voor het D-woord

  1. Alles over dengue zie onze doc Dengue of knokkelkoorts nooit van gehoord
    Naar aanleiding van dengue opgelopne op Bali een docu met informatie van het Havenziekenhuis Rotterdam en een relaas van een fotomodel die dengue kreeg op Bonaire. In het Caraibisch toeristengebied zoals de Antillen en Cuba maakt deze ziekte ook veel slachtoffers. Vooral kinderen zijn ene risicogroep

    Ryan
    Cineac TV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s