‘Kampioen’ in 45 minuten

Het is de raarste voetbalwedstrijd die ik ooit heb gezien. En dat zal het waarschijnlijk ook wel even blijven. Vanavond speelde São Paulo FC tegen de Argentijnse club Tigre de finale van de Copa Sudamericana, het op één na belangrijkste clubtoernooi in Latijns-Amerika. São Paulo ging er met de winst vandoor: in 45 minuten…

Laat ik bij het begin beginnen. Via Braziliaanse vrienden hadden we kaartjes weten te regelen voor deze wedstrijd. Een unieke kans, want je hebt niet elke dag de mogelijkheid om de finale van een belangrijk voetbaltoernooi bij te wonen. De stemming was goed, en de Braziliaanse supporters waren uitgelaten. Met ruim 67.000 toeschouwers barstte het Morumbi-stadion in São Paulo uit zijn voegen.

Explosie
In de eerste helft wist São Paulo twee keer te scoren. Beide keren veroorzaakte dat een complete explosie op de tribune. Lachende mensen, zingende mensen, dansende mensen, springende mensen. Het lawaai was oorverdovend. Zelfs ik kreeg er tranen in mijn ogen van.

Na die twee doelpunten was de stemming zo mogelijk nog beter dan daarvoor. ‘O campeão voltou’, oftewel ‘de kampioen is teruggekeerd’ klonk het al luidkeels vanaf de tribunes. Misschien een beetje voorbarig, maar ach, de Brazilianen zijn nu eenmaal optimisten, helemaal als het op voetbal aankomt.

Vuurwapens
Maar het spel werd ondertussen steeds vuiler. Vooral aan Argentijnse kant werden er vlak na elkaar een paar grove overtredingen gemaakt. En toen het fluitsignaal klonk, brak de pleuris uit. Wat er nou precies gebeurde op het veld en vooral daarbuiten is nog steeds onduidelijk. Zelf zag ik alleen dat een aantal spelers met elkaar op de vuist leek te gaan, en voordat ik het wist stond het veld vol met spelers, officials en bewaking. Na een paar minuten werd iedereen van het veld afgeleid en leek de rust teruggekeerd.

Totdat de tweede helft moest beginnen. São Paulo kwam keurig het veld op, maar de spelers van Tigre waren in geen velden of wegen te bekennen. Langzaam kwam de geruchtenmachine op gang: er zou gevochten zijn in de kleedkamer; spelers van Tigre zouden hebben geprobeerd de kleedkamer van São Paulo binnen te dringen; bewakers zouden met vuurwapens hebben gedreigd; spelers van Tigre zouden met knuppels zijn geslagen; en Tigre zou weigeren terug te keren op het veld omdat het team zich niet meer veilig voelde. Op de tribunes heerste verwarring: wat was er precies aan de hand?

Vuurwerk
En toen, 30 minuten nadat de tweede helft had moeten beginnen, klonk er opeens een fluitsignaal. Om me heen begon iedereen te juichen. En ik begreep dat de beslissing was gevallen: de winst was toegekend aan São Paulo. Het supportersvak van de Argentijnen stroomde razendsnel leeg, terwijl het vuurwerk voor São Paulo de lucht in werd geschoten. Ik vond de hele situatie nogal bizar, maar de fans van São Paulo leek het allemaal niets uit te maken. Uitgelaten renden ze over het veld. De chaos was compleet.

Als dit een voorbode is van wat ons in 2014 tijdens het WK te wachten staat dan houd ik m’n hart vast.


2 reacties op ‘‘Kampioen’ in 45 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s