Heimwee naar de barbecue

Voor veel Braziliaanse families is het de belangrijkste plek van hun huis: de barbecue. En dan hebben we het niet over een uit de kluiten gewassen grillpan op wieltjes. Nee, de Braziliaanse barbecue is groot, gemetseld en heeft een imposante schoorsteen. En erop gaan over het algemeen geen hamburgers of spiesjes, maar imposante lappen vlees.

Zo’n barbecue kon zich dan ook uitstrekken over de gehele dag. In het tijdperk voor corona was het zelfs één van de belangrijkste sociale activiteiten hier. De beste zondagen waren die waarop in mijn Braziliaanse vriendengroep via WhatsApp om tien uur ’s ochtends werd besloten om een uur later de barbecue aan te steken. Snel raceten we dan langs de supermarkt om vervolgens de rest van de dag etend, drinkend en kletsend door te brengen.

Maar dat zat er tijdens de pandemie, om begrijpelijke redenen, niet in. De gemeenschappelijke barbecueruimtes bij appartementsgebouwen werden plotseling allemaal verboden terrein. Dat er het afgelopen jaar minder vlees is geconsumeerd in Brazilië, is in dat opzicht dan ook geen verrassing.

De consumptie van rood vlees zakte tijdens de pandemie met bijna veertien procent naar ruim 26 kilo per persoon per jaar. Nu klinkt 26 kilo rundvlees nog steeds best indrukwekkend, maar voor Brazilianen is het het minste aantal kilo’s dat ze de afgelopen 25 jaar gemiddeld hebben gegeten.

Dat komt natuurlijk niet alleen maar doordat er minder barbecues werden georganiseerd. De voornaamste reden is simpelweg de prijs. Vlees werd het afgelopen jaar zo’n 35 procent duurder. Terwijl veel Brazilianen door de crisis juist minder te besteden hadden.

Door dat dure vlees ging de consumptie van eieren juist omhoog. De Brazilianen aten meer eieren dan ze in de afgelopen twintig jaar hadden gedaan. Mensen gingen dus noodgedwongen vaker vegetarisch eten. En hoewel dat voor de meesten geen bewuste keuze zal zijn geweest, is het wel beter voor het milieu. Niet voor niets wordt de Amazone voor een deel ontbost om in onze vleesbehoefte te voorzien.

Voor mij persoonlijk is dat ook een reden om te proberen om minder vlees te eten. Nu moet ik alleen eerlijk toegeven dat me dat nog niet zo goed afgaat. Verder dan flexitariër zal ik voorlopig niet komen ben ik bang. Vooral niet als er straks weer volop gebarbecued kan worden. Hoewel de Brazilianen me gelukkig ook hebben geleerd hoe lekker fruit op de barbecue kan zijn. Want als afsluiter gaat er wat mij betreft niets boven gegrilde ananas met kaneel. Was het maar weer zover.

Deze column verscheen op 10 juni 2021 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s