Meer likes dan stemmen

‘Vijftien-zes-zeven-acht’, liep mijn vierjarige dochter afgelopen week luidkeels zingend door het huis. Keer op keer klonk het opnieuw: ‘quinze-seis-sete-oito’. Aangezien de cijfers gezongen werden op de melodie van megahit Baby Shark kreeg ik ze ook op een gegeven moment ook niet meer uit mijn hoofd. En dat was precies de bedoeling van kandidaat gemeenteraadslid João do Biscoito, oftewel ‘Jan de Koekenbakker’ uit de Braziliaanse stad Altamira.   

Zijn nummer op de kieslijst afgelopen zondag was namelijk 15.678. En in een poging het nummer in iedereens hoofd te prenten en daarmee zoveel mogelijk stemmen binnen te halen, maakte hij op z’n zachtst gezegd een bijzonder campagnefilmpje. Inclusief Elsa van Frozen, Baby Shark en Chase van Paw Patrol. Geen wonder dat mijn dochter op slag fan was. 

Daarmee was hij lang geen uitzondering. De verkiezingen in Brazilië zijn altijd een waar circus van kandidaten die op allerlei manieren proberen om de aandacht te trekken. Niet alleen met bijzondere campagnefilmpjes, maar ook met hun naam. Kandidaten mogen namelijk zelf bepalen onder welke naam ze meedoen. Zo waren er dit jaar bijvoorbeeld ‘Spiderman van het stoplicht’, ‘Sallim oplossing liefde in het hart’ en geïnspireerd op de coronacrisis deed ook ‘Kapitein chloroquine’ mee. En mijn persoonlijke favoriet ‘batata’, oftewel ‘aardappel’, met de slogan ‘plant dit idee’ en de beste jingle ooit.

Tientallen kandidaten gebruikten bovendien de naam van president Bolsonaro, in de hoop om mee te liften op zijn populariteit. Succesvol kan je die tactiek niet noemen, want slechts één van hen, zijn eigen zoon, werd gekozen. En ook de kandidaten die door de president gesteund werden, deden het slecht. Er wordt zelfs al gesproken over het ‘Mick Jagger-effect’ van Bolsonaro. 

Voor voetbalteams zou het namelijk slecht nieuws zijn als de beroemde zanger van de Rolling Stones je team steunt en naar de wedstrijd komt kijken. Tijdens de laatste drie wereldkampioenschappen liep dat niet goed af. Vooral in Brazilië hebben ze daar nog nachtmerries van, aangezien Mick Jagger langs het veld zat tijdens de met 7 – 1 verloren wedstrijd tegen Duitsland in 2014. Op dezelfde manier was het nu slecht nieuws om tijdens de verkiezingsrace de steun van Bolsonaro te ontvangen. De kandidaten voor wie hij zijn voorkeur had uitgesproken, presteerden allemaal opvallend slecht.  

Het ‘oude rechts’ en het ‘nieuwe links’ deden het een stuk beter. Net als transseksuelen, van wie er in totaal 25 werden gekozen. In São Paulo, de grootste stad van het land, stonden er zelfs twee transseksuelen in de top tien van kandidaten met de meeste stemmen.

Een beter resultaat dan de meeste kandidaten met gekke namen en campagnefilmpjes. Helaas voor Jan de Koekenbakker werd hij niet herkozen als gemeenteraadslid. Zijn video kreeg meer likes dan dat hij stemmen kreeg. Tot teleurstelling van mijn dochter. Hoewel ze vooral vond dat Elsa volgende keer gewoon mee moet doen.

Deze column verscheen op 19 november 2020 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s