Theater op het balkon

Terwijl de Italianen gezellig samen zingen op hun balkons om de moed er in te houden en er in heel Europa wordt geapplaudisseerd voor al het geweldige zorgpersoneel, spelen zich in Brazilië voorlopig hele andere taferelen af op de balkons. Een half uur lang sloegen mijn buurtgenoten in São Paulo gisteravond uit protest op potten en pannen en toeterden er op los. ‘Fora Bolsonaro!’ schreeuwden ze. ‘Weg met Bolsonaro!’ De boodschap was duidelijk: de coronatest van president Bolsonaro mag dan negatief zijn geweest, hij dreigt wel degelijk slachtoffer te worden van het coronavirus.

Veel Brazilianen verbazen zich over de wonderlijke houding van de president. Zo noemde hij het virus eerst nog vooral een ‘fantasie’ van de media. Maar toen zijn perschef na een gezamenlijke reis naar de Verenigde Staten – en een bezoek aan president Trump – zelf besmet bleek, zat er voor Bolsonaro niets anders op dan ook een test te doen. Die was dus negatief, maar volgens de officiële richtlijnen zou hij een week in isolatie moeten blijven om vervolgens een tweede test te doen.

Bolsonaro had duidelijk geen zin om dat af te wachten. En dus ging hij afgelopen zondag tijdens een manifestatie gewoon vrolijk op de foto met tientallen aanhangers. De kritiek over zijn onverantwoordelijke gedrag was niet van de lucht. Maar de president was zich van geen kwaad bewust. “We hebben in het verleden ernstigere problemen gehad die niet dezelfde commotie teweegbrachten bij Braziliaanse media”, zei hij later. Ook kondigde hij doodleuk aan dat hij aanstaande zaterdag gewoon van plan is om een verjaardagsfeestje te geven.

Terwijl veel Brazilianen zich wel degelijk grote zorgen maken over het virus. Al is het maar omdat de ziekenhuizen hier totaal niet berekend zijn op een grote toestroom aan mensen. De president leek toch enigszins geschrokken van alle kritiek, en zei gisteren tijdens een persconferentie dan ook dat mensen vooral alle maatregelen moeten opvolgen. Intussen had hij zelf grote moeite zijn mondkapje goed op te zetten en zat hij dicht opeen gepakt met een hele rits ministers van wie een aantal onlangs contact had met coronapatiënten. Ehm, we moesten toch afstand houden?

Het potten en pannenprotest tegen de president was ’s avonds dan ook nog feller dan een dag eerder. Hoewel ook zijn aanhangers uiteindelijk van zich lieten horen. Eén buurman van me stoorde zich duidelijk aan al gekletter tegen Bolsonaro. Demonstratief zette hij uiteindelijk keihard het volkslied aan, terwijl hij riep ‘Ga naar Cuba!’. Vervolgens knalden er allerlei militaire liedjes uit zijn boxen. Totdat een andere buurvrouw uiteindelijk riep: ‘Hé patriot, zo is het wel genoeg geweest toch?’

Het theater mag dan gesloten zijn, de voorstelling die ik vanaf mijn balkon kan bekijken is voorlopig veel interessanter.

Deze column verscheen op 19 maart 2020 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s