Een gevaar voor de familie

Aanstootgevend zou ik de afbeelding absoluut niet willen noemen. Schadelijk net zo min. Maar ik zit dan ook duidelijk heel anders in elkaar dan Marcelo Crivella, de burgemeester van Rio de Janeiro.

Crivella sloeg deze week op tilt toen hij hoorde dat er op de boekenbeurs in zijn stad een stripboek werd verkocht met een tekening van twee zoenende mannen. En dan ook nog zonder waarschuwing voor de ouders van onschuldige kindertjes, die toch maar verkeerde ideeën zouden kunnen krijgen over wat liefde eigenlijk betekent. De schande!

Het boek ‘Avengers: The Children’s Crusade’ zou volgens hem moeten worden ingepakt in zwart plastic en voorzien van een speciale waarschuwing.

De burgemeester stuurde een team van inspecteurs naar de beurs om de stripboeken in beslag te nemen. Maar van censuur was volgens Crivella geen sprake. En ook niet van homofobie. “We willen gewoon onze kinderen beschermen en vechten om Braziliaanse families te verdedigen”, schreef hij op Twitter.

Dat een burgemeester zich zo druk maakt om een striptekening lijkt misschien bizar. Maar Crivella is een evangelische bisschop en zijn groeiende achterban ziet homoseksualiteit als een grote bedreiging van de traditionele familiewaarden.

De macht van de evangelische pinkstergemeentes groeit al jaren in Brazilië. In de politiek krijgen deze conservatieven een steeds grotere vinger in de pap. Niet zo vreemd dus dat de LHBT-gemeenschap in Brazilië zich in het nauw gedreven voelt.

President Bolsonaro zei onlangs zelfs dat hij zo snel mogelijk een ‘verschrikkelijk evangelische’ rechter wil benoemen in het Hooggerechtshof. Hoeveel verschil dat precies zou uitmaken weet ik niet. Maar feit is dat de Braziliaanse rechters deze week niet allemaal op één lijn zaten.

De ene na de andere rechter deed uitspraak over de kussende striphelden. Eerst werd nog beslist dat Crivella de boeken niet in beslag mocht nemen, daarna werd hij door een andere recher toch weer in het gelijk gesteld, maar uiteindelijk besloot juist het Hooggerechtshof dat de verkoop van het boek geen enkel probleem was.

Maar als het doel van Crivella was dat niemand de afbeelding te zien zou krijgen, dan is dat in ieder geval jammerlijk mislukt. De grootste krant van Brazilië zette de tekening van de twee mannen groot op de voorpagina. In de belangrijkste nieuwsuitzending op televisie werd de afbeelding uitgebreid getoond. En op de boekenbeurs waren alle exemplaren van het stripalbum door alle ophef binnen mum van tijd uitverkocht. De inspecteurs die naar de beurs waren gestuurd gingen dan ook met lege handen weer naar huis.

Deze column verscheen op 12 september 2019 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s