Jenifer van Tinder

Je zal maar Jenifer heten en in Brazilië wonen. Tot voor kort was dat geen enkel probleem. Maar alles veranderde een paar weken geleden. Als je hier nu zegt dat je Jenifer heet, barst iedereen om je heen waarschijnlijk in gezang uit.

Terwijl jullie in Nederland alweer dromen van een Elfstedentocht beleeft Brazilië intussen een zinderende zomer. Bij gebrek aan airconditioning in mijn appartement, sleep ik mijn ventilator dan ook het hele huis door. Alles om maar een beetje verkoeling te krijgen.

Maar bij zinderende zomers horen natuurlijk niet alleen tropische temperaturen. Wat ook niet mag ontbreken, is een daverende zomerhit. Zo’n liedje waar je niet omheen kunt, waar je ook komt. Waarvan je het refrein al na twee keer kunt meezingen. En dat je vervolgens niet meer uit je hoofd krijgt. Brazilianen noemen dat heel toepasselijk een ‘kauwgomrefrein’. Omdat het zo lekker blijft plakken.

Nu is de zomer hier nog lang niet voorbij, maar voor mij staat de zomerhit van dit jaar al vast. En je hebt het waarschijnlijk al geraden: dat liedje heet ‘Jenifer’ (met één ‘n’  inderdaad, Brazilianen houden er vaak nogal een bijzondere spelling op na).

Toen ik twee weken geleden thuiskwam van een lange vakantie in Nederland, werd ik binnen de kortste keren al met dit muzikale hoogstandje geconfronteerd. Het briljante refrein gaat als volgt:

‘ Haar naam is Jenifer

Ik heb haar op Tinder ontmoet

Ze is niet mijn vriendin

Maar dat zou ze wel kunnen zijn.’

De clip op YouTube is sinds september al 125 miljoen keer bekeken.

Voor zanger Gabriel Diniz betekent zijn grote hit natuurlijk goed nieuws. Maar veel Jenifers zijn er stukken minder blij mee. Een 28-jarige Jennifer vertelt op een lokale Braziliaanse nieuwssite dat als ze zich ergens voorstelt, mensen meteen vragen of ze de ‘Jenifer van Tinder’ is. Een andere Jenifer, die liever anoniem blijft, zegt dat ze dagelijks berichtjes krijgt die refereren aan het liedje. “En het liedje is zo irritant geworden dat het soms zelfs tijdens mijn slaap in mijn hoofd zit.”

Ook bij mij zit het ‘kauwgomrefrein’ al redelijk vastgeplakt. En wie weet straks ook bij jullie. Want misschien waait het nummer komende zomer de Atlantische Oceaan wel over naar Europa. Dat gebeurde tenslotte ook met de Braziliaanse zomerhit uit 2012: ‘Ai Se Eu Te Pego’ van Michel Teló. Dus bereid jullie maar vast voor, Jenifers van Nederland. Ik heb jullie gewaarschuwd.

Deze column verscheen op 24 januari 2019 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s