Niet in de stemming

Lange tijd waren ze de grote trots van Brazilië: de goddelijke kanaries, het geliefde nationale voetbalelftal. In tegenstelling tot onze oranje leeuwen zijn ze er gewoon bij dit jaar in Rusland. Maar waar de gemiddelde Nederlandse voetbalfan een moord had gedaan om ons elftal op het WK te zien, heeft de WK-koorts in Brazilië nog niet toegeslagen.

Voetballegende Pelé twitterde na aankomst in Rusland: “Brazilië is in Sotsji gearriveerd. Met in hun bagage niet alleen kleding, maar ook de hoop van 200 miljoen mensen.” Maar dat lijkt niet helemaal te kloppen.

‘We hebben wel andere dingen aan ons hoofd’, hoor ik overal om me heen. De Brazilianen maken zich druk om de aanhoudende crisis, de grote corruptieschandalen en de aankomende verkiezingen in hun land. En dus lijkt het onvoorstelbare waarheid geworden: meer dan de helft van de Brazilianen heeft dit keer geen interesse in het WK voetbal. Aan de flatgebouwen in mijn buurt hangt slechts af en toe een eenzame vlag.

In 2014, toen het WK in hun eigen land plaatsvond, waren de Brazilianen ook kritisch. Toen ging het vooral over de verspilling van geld aan onbruikbare stadions en vertraagde infrastructuurprojecten. De trein naar het vliegveld van São Paulo, die voor het WK in 2014 klaar had moeten zijn, is net pas gaan rijden. De algemene grap hier is dan ook: ‘Voor welk WK is het eigenlijk klaar?’

Maar vier jaar geleden hadden de meeste Brazilianen nog wel zin in het voetbal. Helaas draaide ook dat uit op een grote teleurstelling. Het nationale elftal werd met 7-1 in de pan gehakt door Duitsland. Een wedstrijd die je gerust een nationaal trauma kunt noemen.

Dat nationale trauma is intussen overgegaan in een nationale depressie. Het is bijna alsof de Brazilianen zichzelf geen plezier meer gunnen. Ik hoor van steeds meer kanten dat sommige mensen niet eens willen dat het Braziliaanse elftal wint. Een WK-overwinning zou in hun ogen alleen maar zou afleiden van alle problemen in het land die opgelost moeten worden.

Maar hoe sceptisch veel Brazilianen dit jaar ook zijn, er zijn maar weinig landen waar voetbal zo ingebakken zit in de cultuur. En dus is er tijdens de wedstrijden van Brazilië geen kip op straat. Banken, supermarkten en zelfs sommige scholen sluiten tijdens de groepswedstrijden al hun deuren. Het hele land zit morgen dan ook gewoon weer voor de televisie.

Want de Brazilianen mogen dan niet in de stemming zijn voor het WK, helemaal niet kijken is hier natuurlijk geen optie.

Deze column verscheen op 21 juni 2018 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s