Borsten als emancipatiemiddel

Bikini’s in Latijns-Amerika zijn vaak niet meer dan twee duimen breed. Maar hoewel de ieniemienie stukjes stof weinig aan de verbeelding overlaten, is dit continent een stuk preutser dan je misschien zou denken. Dat merkten drie Argentijnse vrouwen vorige week maar weer eens toen ze topless op het strand zaten.

Een aantal badgasten was blijkbaar zo geshockeerd door de aanblik van een paar blote borsten dat ze de politie belden. Vier agenten gingen met de vrouwen in discussie. “Iedereen heeft borsten!”, protesteerden de vrouwen. Maar de agenten waren onverbiddelijk: “Het is een overtreding, het is exhibitionisme.”

De vrouwen besloten uiteindelijk hun bikinitopjes maar weer aan te trekken, maar de agenten kwamen even later toch terug met versterking. “Als het nog een keer gebeurt, moeten we jullie meenemen naar het bureau”, zei een vrouwelijke agent tegen de stomverbaasde vrouwen.

En daarmee was het nog steeds niet voorbij. Of de vrouwen in de tussentijd nog topless hebben gezond weet ik niet zeker, maar uiteindelijk stonden die middag zo’n twintig agenten op het strand. De vrouwen moesten weg om ‘problemen te vermijden’. Volgens de agenten overtraden ze met hun blote borsten een wet die onzedelijk gedrag in het openbaar verbiedt.

Nadat de video van het voorval op internet werd gezet, ontstond er al snel een felle discussie. Opvallend veel Argentijnen vonden het terecht dat de vrouwen van het strand waren gestuurd. Maar ze kregen ook steun. Zo werden er een aantal topless protesten georganiseerd. Afgelopen dinsdag trokken in het centrum van de hoofdstad Buenos Aires zo’n honderd vrouwen hun bovenkleding uit.

“De enige tiet die aanstoot geeft, is degene die niet verkoopt”, was de slogan van de protesten. Want terwijl halfnaakte vrouwenlichamen op televisie de normaalste zaak van de wereld zijn, is een blote borst in het echte leven taboe. En dan heb ik het niet alleen over vrouwen die topless willen zonnen: ook vrouwen die borstvoeding geven worden vaak als aanstootgevend gezien.

Voor de demonstrerende vrouwen is vooral het recht om zelf te mogen beslissen over hun lichaam belangrijk. Het gaat er niet eens om of iedereen topless het strand op wil of niet. In Nederland gebeurt dat bijvoorbeeld juist steeds minder. Maar als je het wel doet, word je in ieder geval niet door de politie weggestuurd. Helaas ligt dat in macholand Argentinië blijkbaar toch net iets anders.

Of toch niet? Een paar dagen na het incident besloot de rechter dat het optreden van de politie onjuist was. Hij vond topless zonnen geen aanstootgevend gedrag en noemde de wet die het zou verbieden zelfs ongrondwettelijk. Omdat het niet duidelijk is wat precies wordt verstaan onder onzedelijk en aanstootgevend gedrag.

Het lijkt er dus op dat Argentijnse vrouwen straks zonder angst voor de politie op het strand hun bikinitopjes kunnen uittrekken. Ook al zijn veel van hun landgenoten daar blijkbaar nog niet klaar voor.

Deze column verscheen op 9 februari 2017 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s