De held van het carnaval

O mijn God,
Hij klopte op mijn deur
De Japanner van de Federale Politie!

Het zijn de eerste regels van de ‘Marchinha do Japonês da Federal’, oftewel de ‘Mars van de Japanner van de Federale Politie’. Waarschijnlijk wordt het één van de grote hits van het Braziliaanse straatcarnaval, dat deze week weer losbarst.

De Japanner van de Federale Politie is de nieuwste Braziliaanse held. Het land was afgelopen jaar in de ban van Operatie Wasstraat, het grootste corruptieonderzoek ooit in Brazilië. En elke keer als er weer iemand werd opgepakt, kwam een agent met een Japans uiterlijk, grijs haar en een zwarte zonnebril in beeld. Hij was degene die de corrupte politici en zakenmannen na hun arrestatie begeleidde.

Al snel werd hij door iedereen de Japanner van de Federale Politie genoemd. Want er waren zoveel arrestaties dat hij op een gegeven zelf een beroemdheid werd. In korte tijd groeide hij uit tot een symbool in de strijd tegen corruptie in Brazilië. De goede politieman die strijdt tegen het kwaad.

Overigens is de Japanner gewoon een Braziliaan. Er zijn honderdduizenden Brazilianen van Japanse afkomst en die krijgen als bijnaam vaak simpelweg ‘Japanner’. Zijn echte naam is Newton Ishii. Hij werkt als chef bij de Federale Politie in Curitiba, de hoofdstad van de staat Paraná. Vandaaruit wordt Operatie Wasstraat geleid.

Interviews geeft Newton niet. Misschien wel met een goede reden. Want volgens Braziliaanse media zou de strijder tegen het kwaad zelf ook niet altijd even zuiver hebben gehandeld. Zo is hij in het verleden veroordeeld voor betrokkenheid bij smokkel aan de grens met Paraguay. En hij zou zelfs verantwoordelijk zijn voor het lekken van vertrouwelijke informatie over Operatie Wasstraat naar de media.

Maar het lijkt erop dat veel Brazilianen nog niet alles weten over hun geliefde Japanner. Of ze zijn gewoon niet bereid om hun held op een andere manier te bekijken. In ieder geval gaan maskers van zijn gezicht als warme broodjes over de toonbank. En bovendien zullen na dit weekend nog meer Brazilianen de volgende regels van de ‘Marchinha do Japonês da Federal’ luidkeels kunnen meezingen:

Ik werd wakker van veel lawaai
En zag het politiebusje
Ik opende de deur en de Japanner zei toen:
– Kom hier! Je hebt een reis naar Paraná gewonnen!

Deze column verscheen op 4 februari 2016 op de website van RTL Nieuws.


Een reactie op “De held van het carnaval

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s