De kater komt later

Lange tijd was er van WK-koorts in Brazilië geen sprake. Maar op het allerlaatste moment lijken de Brazilianen toch een beetje wakker te worden. Snel worden er deze week nog wat straten beschilderd, vlaggen opgehangen en straatverkopers proberen groen-gele pruiken en toeters te slijten.

Op het vliegveld van São Paulo hebben de dames achter de incheckbalie hun Braziliaanse T-shirts al aangetrokken. En er wordt plotseling opvallend veel informatie in het Engels omgeroepen. Kortom: het WK wordt steeds voelbaarder.

Maar wie ik het ook vraag, iedereen geeft toe dat het enthousiasme een stuk kleiner is dan andere jaren. Toen werden straten al weken van tevoren versierd. En kon Brazilië niet wachten tot het voetbalfestijn weer zou beginnen. Maar nu het toernooi in eigen land is, zijn de Brazilianen vooral zenuwachtig. Bang voor wat komen gaat.

Een maand geleden stond ik naast het stadion in São Paulo waar de openingswedstrijd morgen wordt gespeeld. Er werd toen nog druk gebouwd aan de tribunes. Deze week worden de laatste puntjes op de i gezet. Is het klaar? Dat ligt er een beetje aan hoe je het bekijkt. Uitvoerig getest is het stadion in ieder geval niet. De grootste testwedstrijd had een publiek van 40.000 man. Tijdens de openingswedstrijd zullen er 65.000 mensen op de tribunes zitten. Maar er kan prima gevoetbald worden.

Als het uiteindelijk allemaal relatief soepel verloopt, ben ik vooral benieuwd of de Brazilianen weer een beetje trots worden op hun land. Want het gevoel dat de afgelopen tijd overheerste bij veel mensen was schaamte. Schaamte voor de organisatie van het WK, maar tegelijkertijd ook schaamte voor demonstranten die van plan zijn om het voetbalfeest te verstoren.

Want hoewel er zeker weer protesten zullen komen, wil de meerderheid van de Brazilianen nu het zover is dat alles rustig verloopt. Voor zichzelf, maar vooral ook voor de bezoekers van het WK. Want gastvrijheid is een groot goed in Brazilië. “We gaan ons best doen om iedereen zo goed mogelijk te verwelkomen”, hoorde ik vandaag nog.

Ondanks hun eigen teleurstelling over de geldverspilling aan het toernooi – 61 procent van de Brazilianen gelooft zelfs dat het WK slecht is voor het land – willen de meeste Brazilianen toch vooral dat de bezoekers een mooie tijd hebben. Juist daarom zal het een onvergetelijk WK worden. En de kater? Die komt later wel.

Deze column verscheen op 11 juni 2014 op de website van RTL Nieuws in de serie RTL Futebol.

Street-Art-001
Muurschildering in São Paulo

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s